Vína z Madeiry
Vína D´OliveirasK nejtradičnějším producentům, především vín na export, se bezpochyby řadí i rodinná firma Pereira D´Oliveira. Obchodní značka firmy na lahvích se uvádí jako D´Oliveiras. Nezávislý rodinný podnik byl založen patrně roku 1820, ačkoli některé prameny uvádějí jako rok vzniku až rok 1850. Dodnes se vlastnictví a vlastně i řízení výroby a prodeje předává z generace na generaci pouze v rámci rodiny. V současnosti se vše, počínaje kontrolou kvality, sběru hroznů a následného výběru z vhodných vín, rovněž za hladký chod produkce zodpovídá trojice bratrů. Firma,jejíž celý název zní Pereira D' Oliveira (Vinhos), lda., je spíše menší než vetší, o cemž svedčí i celková roční produkce, která se pohybuje okolo 1500 hektolitrů. Víno sezpracovává v Sao Martinho a následně zraje ve sklepích na Rua dos Ferreiros, kde se zároveň nachází sídlo společnosti, vzorkovna, prodejna a kanceláře, kde bratři a další zaměstnanci úřadují. Nejdůležitějším exportním trhem společnost je Evropa, ale pozadu nezůstává ani vývoz do Spojených států a Kanady. Dovozcem těchto vín do České republiky je společnost BLOCH SERVIS s.r.o. Všechna tří-, pěti-, deseti- a patnáctiletá cuvée nesoucí značku D´Oliveiras sestávají z větší části z vína z odrůdy Tinta Negra Mole. Jde o patrně nejrozšířenější odrůdu na ostrově, a přestože je mnohými odborníky považována pouze za průměrnou, nikoli vynikající, v dnešní době si bez ní lze jen stěží představit madeirské cuvée, určené pro delší setrvání v sudu. Dále zde můžeme najít také odrůdy Boal, Malvasia, Special, Verdelho a jen s problémy přežívající Bastardo. V minulosti bylo navíc málo průkazné, z jakých odrůd jsou cuvée složena, ovšem změnu přinesl vstup Portugalska do Evropské unie, kde je od roku 1993 povoleno označovat cuvée názvem určité odrůdy pouze v takovém případě, že jej obsahuje alespoň 85 procent. |
|
Archivní vínaStará ročníková odrůdová vína z rodinných sklepů patří k velmi ceněným |
|
Suchá MadeiraSERCIAL má dlouhou tradici a je důležitý ve vinařství ostrova Madeira. Toto víno bylo přineseno z oblasti Rýna a na ostrově se objevilo v šestnáctém století. Pěstování této odrůdy je nejběžnější ve vyšších polohách. SUCHÁ MADEIRA, o které zde hovoříme, byla vytvořena ideální kombinací tradičních druhů pěstovaných na Madeiře, následovanou obvyklým procesem výroby vína zakončeným 3 letým zráním v dubovém sudu. Víno je světle zlatavé, ale dlouholetým zráním v sudu získává tmavší barvu a tělnatější, výraznější aroma. DRY MADEIRA má vlastní, velice příznačnou, mírně ořechovou chuť a průměrnou kyselost. Je velmi doporučován jako aperitiv, doplněný lehkým předkrmem. Má roli pravého „appetizeru“. Pro zvýraznění jeho charakteru není na škodu podávat ho chlazený, ale v případě OLD MADEIRA nebo RESERVE, by měl být podáván v pokojové teplotě, tak aby se mohli projevit jeho výjimečné atributy. |
Medium dry MadeiraVARDELHO - jedná se o polosuché víno reprezentující výraznou část madeirských vín, které mimo prestiž a kvalitu, nám od již od dávné minulosti dávalo výjimečné sklizně známé jako RESERVES, jako byly 1981, 1973, 1966, 1912, 1905 a velmi ojedinělá a stará 1900, a původní a velmi stará VARDEHOLO 1850.Víno, o kterém hovoříme je polosladké Madeira vytvořené vhodnou kombinací různých hroznů z produkce MADEIRA, které zraje 3 roky v dubových sudech. Toto víno je průměrné v barvě, mírně sladké a více tělnaté než víno popsané výše. Je příjemné a lahodné jako aperitiv a může být podáváno s teplým předkrmem nebo vychutnáno samotné. Novější verse vína je vyhledávaná pro kulinářské účely, kde při použití zanechává svůj zvláštní dotek. Víno MADEIRA, zrající v dubových sudech po mnoho let za doporučené teploty, získává tělnatost a výraznější dřevěné aroma a tmavší barvu. Víno je nejlépe podávat ve vhodných sklenicích při pokojové teplotě (18–2O °C), což platí také pro následující dvě vína. |
|
Polosladká MadeiraBoal je dalším velmi důležitým druhem vína v produkci Madeirských vín a z tohoto důvodu je také velmi žádaným vínem. Původně bylo dovezeno z Bourgogne a bylo z něho vyráběno středně sladké víno Madeira. Toto víno je velmi populární volbou jako víno pro přípitek na různých společenských setkáních. Je nutné zmínit některé výjimečné ročníky vína BOAL, např: 1983, 1977, 1973, 1968, 1922 a 1908. Tato Madeira byla vytvořena úzkostlivou kombinací různých odrůd vín. Je klasifikováno jako polo sladké a je perfektně vyváženou kombinací zralosti a rozvinutého aroma díky 3. letému zrání ve vyzrálých dubových sudech. Naše představa je, že toto víno je vhodné jako doplněk k desertům a je delikátní k sýrům, nebo samotné po jídle. |
Sladká MadeiraV nejlepších publikacích o Madeirských vínech se uvádí, že první odrůdou vína pěstovanou na tomto ostrově byla MALVAZIA. Víno má zvučné jméno a je velice oblíbeným Madeirským vínem, o něž je velký zájem v mnoha zemích. Pěstování těchto vín probíhá hlavně v nižších polohách blízko moře na suché a horké půdě. Významnými ročníky tohoto vína byly 1987, 1907, 1900, 1895 a 1875 RESERVES. Tyto odrůdy vína byly původně dovezeny z Kréty a hrozny se sbírají na konci období sklizně, kdy jsou hrozny velmi zralé a snědé, téměř jako rozinky. Tato sladká MADEIRA byla vytvořena prostřednictvím selktivního výběru různých odrůd hroznů vína. Po tříletém zrání v dubových sudech vzniká jemný vinný likér sametové struktury. Toto víno je oceňováno jako nápoj po jídle. Ve spojení s ananasem nebo jahodami dodává ovoci unikátní aroma. Sklenice sladké Madeiry doprovozená známým „BOLO DE MEL“, medovým koláčkem je tradičně nabízena návštěvníkům MADEIRY. |
Pokud máte o některé z našich vín zájem, nebo se jen chcete dozvědět více, neváhejte a vyplňte náš
kontaktní formulář .