Historie vína z Madeiry je datována již od sedmnáctého století. V nejrůznějších publikacích o madeirských vínech se uvádí, že první odrůdou pěstovanou na ostrově byla Malvasia. Nezůstala však rozhodně jedinou odrůdou.
Jedná se o ryzí likér s obsahem alkoholu mezi 17,5% a 22%. Tento obsah je dosažen přidáním vinného alkoholu do zralého, přírodně koncentrovaného vinného moštu, který obecně obsahuje mezi 9% a 12,5% alkoholu.
Víno je vyráběno z tzv. „EVROPSKÉ“ odrůdy vína. Je pěstováno v příslušných oblastech na podloží místně nazývaném „poios“, které se rozpíná podél pobřeží až dolů k moři, přičemž kopíruje stupňovitý charakter terénu, vhodný pro nejlepší adaptaci jednotlivých odrůd vína, nicméně vždy v mírných výškách a poblíž moře. Pro získání kvalitního vína MADEIRA jsou mimo kvalitu a zralost hroznů nesmírně důležité i další faktory, jako jsou kontrolované kvašení, pečlivý proces postupného zahřívání a uskladnění v dřevěných sudech k dosažení správného věku. Dalšími důležitými faktory pak jsou: dospívání vína ve zralých sudech a kontrolovaná vhodná teplota.
Víno se sklízí od posledního týdne v srpnu do konce září a výnos sklizně se každým rokem různí. Nejvěhlasnějšími odrůdami s nejstarší tradicí jsou: SERCIAL, VERDELHO, BOAL, MALVAZIA, TERRANTEZ a MOSCATEL. Vedle těchto jsou zde ještě autorizované druhy známé jako BASTARDO, COMPLEXA, DELICIOSA, LISTRAO, NEGRA MOLE a TRIUNFO.
|
|